Hvordan tjekker jeg om mit hus er ordentlig isoleret

Der er flere ting du kan gøre, for at tjekke om dit hus er ordentlig isoleret. Som en tommelfingerregel kan man sige, at hvis dit hus er bygget efter 1985, så er din isolering i de fleste tilfælde i orden. Det gælder på både loftet og i hulmuren. Du bør i de tilfælde i stedet kigge på dine døre og vinduer for at tjekke om de stadig er tætte. Du kan evt. få en tømrer ud, der kan fortælle dig om glasset i dine vinduer er energibesparende, eller om der vil være noget at hente hjem, ved at udskifte dine vinduer. 

Hvis du derimod bor i et 1 plans hus, der er bygget før 1985, så er der et par ting du selv kan gøre. Du kan gå op på loftet med en tommestok og måle tykkelsen på din isolering. Har du under 200 mm isolering, så kan du med fordel få lagt ekstra isolering ud. Når du er på loftet, kan du også tjekke, om du har afsat flyttekasser eller andet direkte ovenpå isoleringen, eller om den er trådt flad. Hvis isoleringen er presset sammen, har den ingen isoleringsevne og er derfor ødelagt. 

En anden ting du kan gøre, er at stille dig foran dit hus på en dag, hvor det fryser, eller hvor det har sneet. Gå en tur i kvarteret du bor i, og prøv at lægge mærke til tagene på de omkringliggende huse. Hvis de er velisoleret, så vil rimfrosten eller sneen ligge på taget. Gå så tilbage til dit eget hus og kig på taget. Hvis sneen eller rimfrosten er helt eller delvist smeltet – så lukker du varme ud igennem loftet.

En tredje ting du kan gøre, er at sammenligne dine varmeregninger. Hvis din nabo eller genbo bor i et tilsvarende størrelses hus, kan du prøve at høre dem hvad de betaler i varme på et år. Her skal du selvfølgelig være opmærksom på, at sammenligningsgrundlaget skal være nogenlunde ens. Altså nogenlunde samme m2 og samme opvarmningskilde.

Du kan også ringe til et isoleringsfirma, og spørge dem om de vil komme ud og tjekke din isolering. Der er mange isoleringsfirmaer der tilbyder dette til deres kunder. Denne mulighed kan være rigtig god for dig, fordi isoleringsfirmaerne ved hvad de taler om. De kan fortælle dig præcis, hvor du skal sætte ind, hvad det vil koste, hvad du kan få i tilskud og fradrag. Med en gennemgang fra et isoleringsfirma kender du alle udgifterne, og du ved hvor hurtigt din investering har tjent sig hjem.


Skriv et svar