Byggesagkyndig, tilstandsrapport og ejerskifteforsikring. Så er du godt og sikkert på vej gennem dit boligsalg. For det kan virke som en umulig opgave at sælge et hus med skimmelsvamp – Heldigvis er det nemmere, end det lyder, hvis du følger disse få gode råd.
1 Tjek din ejerskifteforsikring
Dækker din forsikring skimmel? Da du i tidernes morgen købte huset, var der forhåbentlig en ejerskifteforsikring med i forløbet. Tjek hvorvidt den dækker angreb af skimmelsvamp inden du sælger – eller endnu bedre: inden du sætter til salg.
Er du en af de heldige, der er dækket, kan forsikringen betale for fjernelsen. Ejerskifteforsikringen dækker som regel, når skaden allerede var til stede ved din overtagelse af ejendommen – eller hvis der vurderes en risiko for, at den var. Derudover skal angrebet være så slemt, at huset er i en stand, der nedsætter brugbarheden eller værdien betydeligt.
Beslutningen træffes ved sammenligning med tilsvarende ejendomme med samme alder, der er i almindelig god stand. I større sager kan en advokat også vurdere om skaderne er dækket af ejerskifteforsikringen.
2 Hyr en fagmand og fix problemet
Du behøver ikke sælge et hus med skimmelsvamp. Du kan jo fjerne skimmelsvampen inden. I sådanne tilfælde bør du stadig rådføre dig med fagfolk og her er en byggesagkyndig med fugt og skimmelsvamp som speciale oplagt.
Han kan vurdere skaden og lave en projektbeskrivelse for, hvad og hvordan det bør udbedres. Få hans anbefalinger til specialister, der kan fjerne skimmelsvampen.
Derudover er det en fordel, hvis han kan levere dokumentation for udbedring og kvalitetssikring af arbejde. Så har du de bedst mulige kort på hånden til den kommende salgssituation. Lad eventuelt din byggesagkyndige føre tilsyn med udbedringerne. Han behøver ikke være der hele tiden – blot på de vigtigste og mest kritiske tidspunkter i projektet.
3 Skjul ikke skimmelsvamp
Du har en moralsk forpligtelse til at informere, når det handler om skimmelsvamp.
Det kan skabe helbredsmæssige problemer og være til stor gene for de kommende ejere. Samtidig har du også juridisk oplysningsforpligtelse. Så hvis du ved, at der er skimmelsvamp i det hus, som er ved at blive solgt, skal du ikke skjule det. Du kan risikere at få en erstatningssag på nakken, hvis husets nye beboere senere kan påvise, at skimmelsvampen allerede havde angrebet huset på overtagelsestidspunktet.
Og du er i endnu større problemer, hvis de nye ejere samtidig kan bevise, at du vidste det.
4 Skriv det i tilstandsrapport og købsaftale
Når du nu har lært vigtigheden i ikke at skjule skimmelsvamp for køberne af dit hus, så kan du lige så godt oplyse ordentligt. For når du oplyser om skimmelangrebet, frasiger du dig også ansvaret for yderligere problemer som følge af skimmelsvampen, når handlen er gennemført
Skriv det i tilstandsrapporten under sælgers bemærkninger og endda i købsaftalen.
Tilstandsrapporten er dit skriftlige bevis for frasigelsen af dit ansvar for skimmelsvampen, fordi køberne har fået kendskab til problemer og så at sige køber huset som beset.
5 Luk handlen med et nedslag
Når du har undersøgt mulighederne for udbedring og oplyst køber, er der ét simpelt trick, der måske kan lukke handlen. Giv et nedslag i prisen. Med afslaget har køber flere midler til selv at udbedre skaderne.
Får du skrevet i købsaftalen, at nedslaget gives på grund på af skimmelsvamp, har du sikret dig selv ekstra godt. Du har netop sikret dig mod yderligere ansvar. Står du i situationen med et skimmelramt hus til salg, kan det være en fordel at rådføre sig med en advokat, der har forstand på boligsalg samt fugt og skimmel.