En grøn oase i byen – Sådan skaber du den perfekte altanhave

Er du en af de mange som er så heldig, at have en altan tilknyttet din lejlighed? Igennem denne artikel vil vi kigge på planter samt de opmærksomhedspunkter man skal tænke på. Overordnet emmer det bare af luksus og overskud at skabe en frodig oase på sin altan. Men før man kan læne sig tilbage, er der lige nogle ting der skal være styr på inden. 

Tænk over

Inden man bare går ud og investere i et hav af forskellige planter og blomster, er der nogle regler som man i hvert fald skal have undersøgt. Først og fremmest er det en rigtig god idé, at få overholdt regler omkring din ejendomsforening omkring anvendelse af din altan. Forskellige boligforeninger, eller udlejere kan have forskellige regler for, hvorvidt man må opmagasinere forskellige ting såsom eksempelvis tøj, grill og ikke mindst planter og blomster på sin altan. 

Herudover, bør du som et af de vigtigste punkter, undersøge hvor meget din altankonstruktion er skrevet til at kunne bære. For at finde ud af dette kan du eventuelt rådføre dig med din boligforening, udlejer, eller en bygningskonstruktør. Der er nemlig ikke mange altaner der er beregnet til at kunne bære 40 kilo jord + 3 mennesker + et snedække når det om vinteren også kommer. 

Planter og blomster

Du bør også tjekke op på hvor meget sol og skygge, samt hvordan vindforholdende er på din terrasse, inden du går ud og investere i blomster og planter. Ydermere bør du tjekke op på forskellige ting såsom jordforhold, plantetider og så videre, hvis du gerne vil have dine blomster og planter til at spire og skabe den elegante grønne oase som du nu engang ønsker på din terrasse. Først og fremmest bør du vide at jordtemperaturen skal være på ca. 7 grader om natten inden du kan plante på din altan. Dog kan det være svært at time i et land som Danmark, da nattefrosten også ofte kan indtræffe i juni eller juli måned, som alt andet lige bør være måneder hvor gennemsnitstemperaturen må være de ca. 7 grader. Dog kan man benytte sig af metoder som, at forspire. Skal du forspire om vinteren kan du sætte frø til grøntsager og planter i din vindueskarm i januar- marts måned. Det anbefales at du i slutningen af januar begynder at forspire krydderurter som eksempelvis kartofler – Altså de krydderurter der kan holde til at komme ud så snart nattefrosten er ovre. I februar – marts måned, kan man begynde at forspire sommerblomster og salater. 

Forslag til forskellige planter

Der findes et hav af forskellige muligheder for planter og krydderurter der formodentlig kan trives på din altan, i dette afsnit vil du få inspiration til nogle af dem. 
Kigger vi først og fremmest på et dværgæbletræ. Her findes der mange forskellige sorter. Dog bør man tjekke forskellige ting såsom grundstammen, da denne bestemmer æbletræets størrelse og størrelsen skal j jo selvfølgelig passe til din altan. Hvis der ikke lige er plads i budgettet til det dværgæbletræ, du ellers har kigget forelsket efter, kan du overveje at tage et mindre lån.

Ellers er der også farverige blomstersom i høj grad vil signalere frodighed. Her er der blomster som ”sommerasters”, ”petunia”, ”morgenfrue”. 
Eller urtersom ”persille”, ”purløg”, ”rosmarin”, ”tomater”, ”chili”, ”løg”, ”jordbær”. 
Eller grøntsom ”buksbom”, ”laurbærkirsebær”, ”løvefod”, ”hasselurt”, ”vortemælk”. 

Overstående er blot nogle af det store udvalg! Så undersøg selv og se billeder! På den måde kan du få inspiration til indretning og sammensætning, så din altan kan blive din frodige og den flotte oase som du ønsker. Husk -Udover det ser luksus ud, er der også noget tilfredsstillende ved at bruge krydderurter eller andet mad, man selv har opdrættet. 

Overvejer du at gå i gang med at lave en frodig grøn oase på din altan, er det her en god startpakke: 
Først og fremmest bør du have forskellige frø og planter, pottemuld og spagnum. Så bør du have forspiringsæsker som kan være æggebakker eller mælkekartoner. Du bør også investere i flydende gødning og en lille vandkande med både tud og spreder. Det ville også være en god idé at få anskaffet dig en beskæresaks og en håndrive så du kan holde jorden og ikke mindst planterne flotte og velholdte. Og så er der hvis ikke andet at sige end, held og lykke med dit kommende projekt! 


Skriv et svar