Beregning af spær til din tagkonstruktion

Skal du have lagt et nyt tag? Hvis du kan svare ja, skal du læse med her. Tage kan konstrueres på mange forskellige måder. Det betyder at udseendet på tagene er forskelligt, men også selve udformningen af taget i forhold til konstruktionen. Forskellige udformninger af tage har brug for forskellige typer af spær. Derfor kan det være nødvendigt at lave en spærberegning. Man kan få en arkitekt til at lave selve udformningen af taget, så det kommer til at se pænt ud. Herefter er det ofte op til en ingeniør eller lignende at lave selve beregningen af hvordan spærene skal se ud og ligge.

Tilfælde hvor en spærberegning er nødvendig

Det er dog ikke altid, at der er brug for en beregning af spær. I nogle tilfælde, vil det være nødvendigt med en beregning. I de fleste almindelige byggerier, vil man lægge et tag efter allerede anvendte anvisninger. I nybyggerier, hvor man har brug for at kunne dokumentere tagets evne til at bære, kan det dog være nødvendigt med en spærberegning. Hvis du skal have skiftet dit tag og vælger at skifte til en tungere type tag, skal du også have lavet et ny beregning. På den måde bliver du sikker på, at de ekstisterende spær kan holde det nye tag. Ligeledes kan det være en god idé at få lavet en beregning, hvis du skal have skiftet til et lettere materiale. Hvis du vil have anlagt solceller på dit tag, skal du også have lavet en beregning, da det ikke er sikkert at de eksisterende spær kan klare den ekstra vægt.

Typer af spær

Der findes flere forskellige typer af spær. Hanebåndsspær bruges under mange tage. Denne måde at forme et tag på er meget klassisk og har været brugt i mange år. Netop denne type spær egner sig særlig godt til tage, hvor der er en hældning på 40-45 grader. Disse tage gør det muligt at bruge tagetagen til opbevaring eller som et ekstra rum i boligen. Bjælkespær anvendes mest til de flade tage. Saksespær minder meget om en anden type spær, nemlig gitterspær. Når man benytter saksespær fremfor gitterspær får man mere frihøjde. På den anden side mister man muligheden for at have et loftrum. Ved gitterspær har man nemlig mulighed for at få et loftrum. En anden fordel ved denne type spær, er at det er meget billigt. Materialet kan spænde langt. besøg denne side og denne.


Skriv et svar