Bager din ovn ujævnt? Her er vores bedste råd

Følelsen af afmagt og irritation skyller ind over en, når du tager en pizza ud ad ovnen, som er sort på den side side, men ubagt på den anden. Ovnen er synderen, men straffen får du. Derfor er det også vigtigt at have en ovn, der har en jævn bagning, så du kan tilberede din mad helt perfekt. Skulle du have en ovn, som bager ujævnt, er der dog håb forude. Vi kommer her med gode råd til, hvordan du finder årsagen til problemet.

Undersøg for et defekt varmelegeme

Der er lavet utallige af ovntests, som indikerer, hvor du skal kigge, når du står og mangler en ny ovn. Desværre kan selv de bedste modeller bage ujævnt. Det skyldes ofte, at der er et defekt varmelegeme i ovnen. Et varmelegeme varmer, hvis det virker, og varmer ligeledes ikke, hvis det er defekt. Derfor kan et defekt varmelegeme være med til at forklare, hvorfor din ovn bager ujævnt. Skulle det vise sig, at varmelegemet er defekt, vil du med en udskiftning igen have en fuldt funktionel ovn.

Lad være med at have for meget i ovnen ad gangen

Den ujævne bagning i ovnen kan også skyldes, at du har overfyldt ovnen. Hvis du bruger en klassisk ovn uden varmluft, kan du kun have en plade inde ad gangen. Har du to plader i brug, vil den øverste plade ikke få den nødvendige varme i bunden, da den nederste plade blokerer. Ligeledes vil den nederste plade ikke få nok varme i toppen, da den øverste plade blokerer. Derfor skal du kun bruge en plade, hvis du ikke anvender varmluftsfunktionen. Skulle du have varmluftsfunktion i din ovn, kan du sagtens anvende to plader, da blæseren sørger for at fordele den varme, der er i ovnen.

Giv lågen et ekstra tjek

Den ujævne bagning kan også skyldes, at hængslerne på ovnlågen er defekte, eller at tætsidningslisten ikke sidder tæt nok. Hvis en af disse ting er tilfældet, vil der komme luft fra køkkenet ind i ovnen, og den forreste del af maden vil ikke være tilberedt nok. Den bagerste del vil dog være tilberedt. Derfor er dette værd at undersøge, hvis du oplever en ujævn bagning, der drejer sig om den forreste eller bagerste del af maden.

De færreste ovne bager ens

Din ovn bager på en måde, dine forældres ovn på en anden og dine bedsteforældres på en tredje. Hvis du tror, at din ovn bager langsomt, ujævnt, eller at der er noget defekt, skal du vide, at stort set ingen ovne bager ens. Derfor skal du opleve en forandring ved den samme ovn, før du kan vide, om der er et problem.


Skriv et svar